Veiligheid staat altijd voorop, vooral wanneer kinderen betrokken zijn bij watersporten. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je kinderen de juiste veiligheidsuitrusting hebben. Denk hierbij aan zwemvesten die goed passen, en eventueel helmen als ze bijvoorbeeld gaan kanoën of kajakken. Een goed zwemvest zorgt ervoor dat kinderen blijven drijven, zelfs als ze moe worden of verrast zijn door golven.

Daarnaast is het belangrijk om kinderen bewust te maken van de basisregels op het water. Leer ze bijvoorbeeld om altijd binnen zichtafstand van een volwassene te blijven en nooit alleen het water in te gaan. Laat ze ook weten wat ze moeten doen in geval van nood, zoals rustig blijven en om hulp roepen. Dit kan levens redden en geeft zowel de kinderen als de ouders een gerust gevoel.

Het kiezen van de juiste wetsuit kind kan ook bijdragen aan de veiligheid. Een wetsuit houdt niet alleen je kind warm in koud water, maar biedt ook enige bescherming tegen schuren en snijwonden. Zorg ervoor dat de wetsuit goed past en comfortabel is, zodat je kind vrij kan bewegen zonder belemmeringen.

Spullen die je absoluut nodig hebt

Wanneer je een dag op het water plant met kinderen, zijn er een paar essentiële spullen die je absoluut niet mag vergeten. Behalve de eerder genoemde veiligheidsuitrusting, zijn er andere items die het verblijf op het water veel aangenamer maken. Denk aan een goede zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, want de weerkaatsing van de zon op het water kan snel voor verbranding zorgen.

Een surf poncho is een ander handig item om mee te nemen. Het maakt het omkleden na een frisse duik veel eenvoudiger en comfortabeler. Deze poncho’s zijn vaak gemaakt van absorberend materiaal, waardoor je snel droog bent en ze bieden ook bescherming tegen wind en kou. Bovendien zijn ze ruim genoeg om gemakkelijk over je natte wetsuit aan te trekken.

Vergeet ook niet om voldoende handdoeken, droge kleren, en misschien zelfs een kleine EHBO-kit mee te nemen. Je weet nooit wanneer iemand een kleine schaafwond of insectenbeet oploopt. Door voorbereid te zijn, kun je eventuele ongemakken snel oplossen en blijft de dag leuk voor iedereen.

Leuke spelletjes op het water

Een dag op het water hoeft niet alleen maar uit zwemmen te bestaan; er zijn talloze spelletjes die je kunt spelen om de dag nog leuker te maken. Een simpele maar altijd populaire optie is de funtube. Deze opblaasbare banden kunnen achter een boot worden getrokken voor een spannende rit over het water. Zorg ervoor dat iedereen goed vastzit en geniet van de adrenaline!

Voor iets rustigers kun je denken aan spelletjes met een SUP (Stand Up Paddleboard). Kinderen kunnen proberen hun balans te vinden terwijl ze staand peddelen, of jullie kunnen samen een wedstrijdje doen wie het eerst een bepaalde afstand aflegt. Het is niet alleen leuk, maar ook een geweldige manier om aan lichaamsbeweging te doen.

Vergeet ook niet de klassieke strand- en waterspelletjes zoals frisbee, strandballen en zandkastelen bouwen. Deze activiteiten houden kinderen bezig en zorgen voor veel plezier zonder dat er veel materiaal nodig is. Het belangrijkste is dat iedereen geniet en actief bezig is in de frisse buitenlucht.

Eten en drinken voor energieke kids

Als je met kinderen op pad gaat, moet je altijd voldoende eten en drinken meenemen. Watersporten verbruiken veel energie, dus zorg voor energierijke snacks zoals fruit, noten, granenrepen en sandwiches. Vergeet ook niet voldoende water mee te nemen om uitdroging te voorkomen; kinderen hebben meestal niet door hoeveel vocht ze verliezen tijdens het spelen in de zon.

Buiten gezonde snacks kun je ook wat traktaties meenemen om de dag extra speciaal te maken. Denk aan ijsjes die je in een koelbox bewaart of gezonde zelfgemaakte smoothies. Deze kunnen niet alleen verfrissend zijn maar ook helpen om kinderen gehydrateerd te houden.

Plan ook kleine pauzes gedurende de dag waarin iedereen even kan ontspannen en iets kan eten of drinken. Dit helpt vermoeidheid voorkomen en zorgt ervoor dat iedereen genoeg energie heeft om verder te spelen en genieten van alle activiteiten op het water.

Handige tips voor ouders

Eén van de beste tips voor ouders is om altijd flexibel te blijven. Het weer kan snel omslaan of plannen kunnen veranderen door onverwachte gebeurtenissen. Houd daarom altijd een plan B achter de hand. Dit kan betekenen dat je binnenactiviteiten plant of alternatieve locaties overweegt waar kinderen veilig kunnen spelen als het weer niet meewerkt.

Zorg er ook voor dat je goed voorbereid bent door vooraf alle nodige spullen klaar te leggen en te controleren of alles werkt zoals het moet. Controleer bijvoorbeeld of alle zwemvesten nog in goede staat zijn, of de wetsuits nog passen en of er geen scheuren of gaten in zitten.

Tot slot is geduld hebben cruciaal. Kinderen kunnen soms onvoorspelbaar zijn en hun eigen tempo willen volgen. Door geduldig en begripvol te blijven, maak je van elke dag op het water een positieve ervaring waar iedereen met plezier op terugkijkt.

By Anje